Χανιά

Χανια

Η «Βενετία της Ανατολής», τα Χανιά είναι η γραφικότερη πόλη της Κρήτης και από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Είναι η πόλη με το περισσότερο πράσινο στην Κρήτη, καθώς οι βροχές είναι συχνότερες σε σχέση με το υπόλοιπο νησί.


Γενικές Πληροφορίες

Τα Χανιά είναι η πρωτεύουσα του Νομού Χανίων και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης (μετά το Ηράκλειο), με 54.000 κατοίκους, ενώ ο νομός Χανίων αριθμεί περίπου 150.000 κατοίκους. Ο τουρισμός και η γεωργία είναι οι τομείς στους οποίους βασίζεται η οικονομία της πόλης.

Μπορούμε να διακρίνουμε τα Χανιά στην παλιά πόλη και τη νέα πόλη. Η παλιά πόλη απλώνεται γύρω από το παλιό βενετσιάνικο λιμάνι και διατηρεί τη δική της παραδοσιακή αίσθηση, ενώ η νέα πόλη εκτείνεται γύρω από τα ενετικά τείχη.

Σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν στα Χανιά είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και της Ελλάδας και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ιστορία της χώρα. Οι τιμημένες με βραβεία για το συγγραφικό τους έργο Μάρω Δούκα και Ιωάννα Καρυστιανή, ο ηθοποιός Μάνος Κατράκης και πολλοί άλλοι σπουδαίοι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων.

Ιστορικές Πληροφορίες

Ιστορικες Πληροφοριες για τα Χανια

  • Τα Χανιά κατοικήθηκαν μετά τη Νεολιθική εποχή. Ο μινωικός πολιτισμός (3000 έως 1000 π.Χ) δεν θα μπορούσε να αφήσει τα Χανιά ανεπηρέαστα. Η πόλη χτίστηκε στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας, μιας από τις πιο σημαντικές πόλεις – κράτη της Κρήτης.
  • Κατά τη βυζαντινή περίοδο, όταν τα Χανιά βρίσκονταν κάτω από την κυριαρχία των Αράβων, ονομάζονταν Al Hanim. Με την επανάκτηση του νησιού όμως από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά (961 μ.Χ), η πόλη απέκτησε το σημερινό της όνομα. Μετά το 1204 μ.Χ η περιοχή πωλήθηκε στους Ενετούς. Λόγω της θέσης της πόλης, το εμπόριο και η γεωργία αναπτύχθηκαν, ενώ την ίδια περίοδο ο Γενικός Αρμοστής της Κρήτης επέλεξε τα Χανιά ως έδρα του. Η κυριαρχία των Ενετών, αν και σκληρή την πρώτη περίοδο, συνέβαλε στην πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης, αφού συνδυάστηκε η κρητική με την βενετική κουλτούρα.
  • Οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πόλη το 1645 μ.Χ. Οι εκκλησίες μετατράπηκαν σε τζαμιά, οι θησαυροί μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ από το 1850 και μετά τα Χανιά αποτελούσαν τον τόπο κατοικίας του Πασά. Το 1878, με τη Σύμβαση της Χαλέπας η Κρήτη έγινε αυτόνομη πολιτεία. Στα Χανιά, τέλος, επισφραγίστηκε και η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, όταν την 1η Δεκεμβρίου του 1913 υψώθηκε η ελληνική σημαία στο φρούριο του Φιρκά.

Μουσεία & Αρχαιολογικοί Χώροι

Μουσεια και Αρχαιολογικοι Χωροι Χανιων

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, που στεγάζεται στη Μονή του Αγίου Φραγκίσκου, εκτίθενται ευρήματα της προϊστορικής και της κλασικής αρχαιότητας. Το μουσείο σε συνδυασμό με τη Βυζαντινή – Μεταβυζαντινή συλλογή των Χανίων (στην οδό Θεοτοκοπούλου) και το Λαογραφικό Σπίτι Χανίων ζωντανεύουν την ιστορία της πόλης από τα νεολιθικά μέχρι τα πρόσφατα χρόνια. Η αρχαιολογική περιοχή Καστελίου, τα μνημεία που χτίστηκαν κατά την Ενετική περίοδο όπως και τα κτίσματα από την Οθωμανική αυτοκρατορία συμπληρώνουν την ιστορική περιήγηση στα Χανιά.

Μπροστά από το Φρούριο του Φιρκά, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης διαθέτει εκθέματα που προβάλλουν την ναυτική ιστορία της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης. Το ομοίωμα του μινωικού πλοίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που εκτίθενται στο μουσείο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι οικίες του Ελευθερίου Βενιζέλου που λειτουργούν ως μουσεία. Στο σπίτι όπου γεννήθηκε, στις Μουρνιές, οι επισκέπτες μπορούν να δουν φωτογραφίες από τις προσωπικές στιγμές του αλλά και προσωπικά αντικείμενα της παιδικής του ηλικίας. Στη Χαλέπα βρίσκεται το σπίτι που μεγάλωσε και έζησε με την οικογένειά του. Τέλος, στο λόφο του Προφήτη Ηλία βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων (του Ελευθέριου και του Σοφοκλή Βενιζέλου).

Αξίζει ακόμα να επισκεφθείτε το Μουσείο Τυπογραφίας, το Μουσείο Χημείας αλλά και το Μουσείο Σχολικής Ζωής.

Αξιοθέατα & Διαδρομές στην Πόλη των Χανίων

Αξιοθέατα και Διαδρομές στην Πόλη των Χανίων

Η περιήγηση στην πόλη πρέπει να ξεκινήσει από την παλιά πόλη των Χανίων. Τα καλντερίμια, τα στενά δρομάκια και σταυροδρόμια, η Δημοτική Αγορά θα σας ταξιδέψουν στο παρελθόν. Τα ενετικά τείχη, το γραφικό βενετσιάνικο λιμάνι, ο Αιγυπτιακός φάρος, το Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν, το ιστορικό φρούριο του Φιρκά αποτελούν στολίδια για την πόλη.

Ο περίπατος καταλήγει στην αριστοκρατική συνοικία της βενετσιάνικης πόλης, όπου τα μεγαλοπρεπή σπίτια Βενετσιάνων και Τούρκων ευγενών θα σας εντυπωσιάσουν. Περνώντας από την Οβριακή, δηλαδή την παλιά Εβραϊκή συνοικία των Χανίων και κατευθυνόμενοι ανατολικά θα βρεθείτε στην πλατεία της Σπλάντζιας (πλ.1821), που αποτελούσε το κέντρο της πόλης κατά την Τουρκοκρατία. Ανατολικά της πλατείας βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και βορειοδυτικά ο αναγεννησιακός ναός του Αγίου Ρόκκου.

Στη συνοικία της Χαλέπας με τα θαυμάσια αρχοντικά του 19ου και 20ου αιώνα, θα συναντήσετε το παλάτι του Πρίγκιπα Γεωργίου, την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου και το σπίτι του, την ρώσικη εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής. Η πλατεία Ελευθερίας με το κυκλικό σχήμα όπου στη μέση δεσπόζει το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και το Μέγαρο Περιφερειακής Ενότητας Χανίων είναι νεότερα έργα που αξίζει να δείτε. Τέλος, στη νέα πόλη θα συναντήσετε το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, τους παλιούς Ιταλικούς στρατώνες και το Δημοτικό ρολόι στον Δημοτικό Κήπο Χανίων.

Η επίσκεψη στα Χανιά δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει μια εκδρομή στο φαράγγι της Σαμαριάς. Οι καταρράκτες, οι λίμνες, τα σπάνια φυτά συνθέτουν την άγρια ομορφιά του φαραγγιού.

Διαμονή στην Πόλη των Χανίων

Διαμονη στην πολη των Χανιων

Η μαγευτική πόλη των Χανίων έχει πολλές επιλογές ως προς τη διαμονή. Η περιοχή Πλατανιάς – Αγία Μαρίνα – Σταλός είναι το πιο τουριστικό θέρετρο των Χανίων, αφού διαθέτει τα περισσότερα ξενοδοχεία και την περισσότερη διασκέδαση.

Μπορείτε να μείνετε σε δωμάτιο, στούντιο, σουίτα ή διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης ή μπροστά στην παραλία της Νέας Χώρας. Στα περισσότερα καταλύματα η θέα είναι εκπληκτική, με αποκορύφωμα τα ξενοδοχεία της παλιάς πόλης με θέα προς το βενετσιάνικο λιμάνι.

Αν είστε λάτρεις των camping, μπορείτε να βρείτε οργανωμένα camping με όλες τις ανέσεις. Η παραλία της Σούγιας είναι οργανωμένη με ντουζιέρες και τουαλέτες και αποτελεί ένα από τα καλύτερα μέρη για ελεύθερο camping.

Γεύσεις του Τόπου

Γευσεις του Τοπου των Χανιων

Στα Χανιά θα απολαύσετε τις κρητικές γεύσεις, οι οποίες όμως είναι εμπλουτισμένες με τις τοπικές γευστικές ιδιαιτερότητες της Δυτικής Κρήτης.

Οι μυρωδιές και μόνο που επικρατούν κοντά στα μεζεδοπωλεία, αλλά και στα σπίτια, είναι η πρώτη επαφή των επισκεπτών με τη χανιώτικη κουζίνα. Η Δημοτική Αγορά Χανίων θεωρείται ο ναός της γεύσης, καθώς τα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία προσφέρουν νόστιμα φαγητά, φτιαγμένα από τα αγνά αυθεντικά υλικά της Κρήτης. Στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης και του ενετικού λιμανιού, μπορείτε επίσης να γευτείτε τη νοστιμιά της χανιώτικης κουζίνας.

Η κρεατότουρτα, τα μπουρέκια, η στάκα, τα καλτσούνια, το γαμοπίλαφο είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ που πρέπει να δοκιμάσετε. Τα γεύματά σας μπορούν να συνοδευτούν από τον μαρουβά, το παραδοσιακό κρασί της δυτικής Κρήτης ή με λίγη τσικουδιά. Μετά το φαγητό, ένα φλιτζάνι ζεστός έρωντας μπορεί να βοηθήσει την πέψη.

Από τα Χανιά βέβαια, δεν λείπουν τα μοντέρνα εστιατόρια με γεύσεις από τη διεθνή κουζίνα.

Νυχτερινή Ζωή / Διασκέδαση

Νυχτερινη Ζωη και Διασκεδαση στα Χανια

Η διασκέδαση στα Χανιά καλύπτει όλα τα γούστα καθώς περιλαμβάνει μεγάλο εύρος επιλογών.

Ξεκινώντας από μια απογευματινή βόλτα στην παλιά πόλη και στο βενετσιάνικο λιμάνι, απολαύστε το ποτό σας στις γραφικές καφετέριες, που στεγάζονται σε ιστορικά κτίρια. Στο παλιό λιμάνι, θα ζήσετε τον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης των Χανίων, αφού οργανώνονται βραδιές με ζωντανή μουσική και φαγητά της τοπικής κουζίνας. Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές και εικαστικές εκδηλώσεις οργανώνονται επίσης, στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ των Χανίων.

Στο κέντρο των Χανίων, τα κοσμοπολίτικα club προσφέρουν απόλυτη διασκέδαση, ενώ στον Πλατανιά και την Αγία Μαρίνα υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή στα κέντρα διασκέδασης δίπλα στη θάλασσα.

Αγορές / Shopping

Αγορές στα Χανιά

Στην παλιά πόλη των Χανίων θα βρείτε μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα, ενώ στη Δημοτική Αγορά των Χανίων μπορείτε να αγοράσετε αγνά προϊόντα της Κρήτης ή είδη λαϊκής τέχνης ως σουβενίρ και δώρα για τους φίλους σας. Λάδι, ρακί, μέλι, κρασί, τυριά και αρωματικά φυτά είναι προϊόντα που πρέπει να έχετε στις βαλίτσες σας φεύγοντας από τα Χανιά. Δεν πρέπει να παραλείψετε τα χειροποίητα κεντήματα που φτιάχνονται με κέφι και μεράκι.

Η αγορά των Χανίων περιλαμβάνει, επίσης, μεγάλα μαγαζιά με ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα και πολλά άλλα.

Παραλίες

Παραλιες Χανιων

Στα Χανιά υπάρχουν υπέροχες, βραβευμένες παραλίες με καθαρά κρυστάλλινα νερά. Πολλές παραλίες προσφέρονται για έντονη διασκέδαση και θαλάσσια σπορ, υπάρχουν ήσυχες παραλίες για οικογένειες αλλά και παραλίες γυμνιστών. Από τις ομορφότερες παραλίες είναι:

Η Χρυσή Ακτή βρίσκεται μέσα στα Χανιά. Η χρυσή άμμος της παραλίας αυτής θα σας εντυπωσιάσει. Διαθέτει ξαπλώστρες και παιδική χαρά, γι’ αυτό είναι ιδανική για οικογένειες.

Οι οργανωμένες παραλίες του Πλατανιά (10 χλμ. από τα Χανιά) και της Αγίας Μαρίνας (5 χλμ. από τα Χανιά) είναι κατάλληλες για διασκέδαση και μπάνιο, αφού υπάρχουν αμέτρητα beach bar.

Αν είστε λάτρης των θαλάσσιων σπορ, η παραλία Μαράθι (16 χλμ. από τα Χανιά) είναι η κατάλληλη για σας, ενώ στα καταγάλανα νερά της Παλαιοχώρας μπορείτε να δοκιμάσετε wind serfing και kite serfing, αν και βρίσκεται μακριά από τα Χανιά.

Η παραλία στα Φαλάσαρνα, 50 χλμ. δυτικά των Χανίων, έχει βραβευτεί στο παρελθόν ως η ομορφότερη παραλία της Κρήτης. Συμπεριλαμβάνεται στις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης, διαθέτοντας υπέροχη λευκή άμμο και ζεστά, κρυστάλλινα νερά.

Σίγουρα θα λατρέψετε την εξωτική παραλία στο Ελαφονήσι. Το Ελαφονήσι, βρίσκεται στο νοτιοδυτικά του νομού των Χανίων, 75 χλμ. περίπου από την πόλη.

Αξίζει να αφιερώσετε μια ημέρα για μια εκδρομή στη Γαύδο, το μικρό νησάκι απέναντι από τα Σφακιά. Οι μαγευτικές παραλίες και οι λίγες τουριστικές υποδομές θα σας κερδίσουν.

Ταξίδι από & προς τα Χανιά

ΧΑΝΙΑ ΛΙΜΑΝΙ - ΧΑΝΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Στα Χανιά μπορείτε να έρθετε ταξιδεύοντας, είτε με αεροπλάνο, είτε με πλοίο. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» σε 20 λεπτά περίπου θα βρίσκεστε στην πόλη των Χανίων. Αν σας αρέσουν τα ταξίδια με πλοίο, θα εξυπηρετηθείτε από το λιμάνι της Σούδας το οποίο συνδέεται καθημερινά με δρομολόγια προς και από τον Πειραιά καθώς και με άλλα λιμάνια της Ελλάδας.

Για τις μετακινήσεις σας μέσα στα Χανιά, μπορείτε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, ενώ για ρομαντικές βόλτες να προτιμήσετε τις άμαξες με τα άλογα που θα σας περιμένουν στο παλιό λιμάνι. Το αστικό και υπεραστικό δίκτυο εξυπηρετεί επιβάτες για διαδρομές μέσα στην πόλη, αλλά και για όλους τους νομούς της Κρήτης.

Χάρτης Χανίων: Google map

Δείτε περισσότερους χάρτες για τα Χανιά ➤

Φωτογραφίες

Βίντεο


Αφήστε μια απάντηση