Σαντορίνη (Θήρα)

Σαντορινη

Το λατρεμένο νησί των Κυκλάδων, η Σαντορίνη, είναι ένα από τα διασημότερα τουριστικά κέντρα παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα νησιών που περιλαμβάνει τη Θήρα, τη Θηρασιά, το Ασπρονήσι, την Παλαιά Καμένη και τη Νέα Καμένη, στην οποία μάλιστα βρίσκεται και ο κρατήρας του φημισμένου Ηφαιστείου της Σαντορίνης. Τα νησιά αυτά αποτελούσαν μέρος του ενιαίου νησιού Στρογγύλη, ενώ λόγω της ηφαιστειακής δράσης μέσα στους αιώνες, σήμερα σχηματίζουν τη λεγόμενη Καλδέρα.


Γενικές Πληροφορίες

Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι περίπου 15.000, τα Φηρά και η Οία αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους οικισμούς της Σαντορίνης. Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου, το έδαφος της είναι γόνιμο και τα βασικά προϊόντα που παράγονται στη Σαντορίνη είναι το σταφύλι, τα όσπρια και το κρασί. Οι κάτοικοί της ασχολούνται επίσης με τον τουρισμό, το ψάρεμα και τη ναυτιλία, μια δραστηριότητα που στήριζε την οικονομία του νησιού κυρίως τα παλαιότερα χρόνια.

Τα σπίτια της Σαντορίνης διαθέτουν την Αιγαιοπελαγίτικη γοητεία και σε συνδυασμό με τις μορφολογικές ιδιαιτερότητες του νησιού δίνουν ένα μοναδικό τοπίο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα υπόσκαφα σπίτια, σπίτια δηλαδή που λαξεύονταν και χτίζονταν μέσα στο ηφαιστειακό έδαφος του νησιού.

Το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης αποτελεί έναν από τους λόγους που πολλά ζευγάρια επιλέγουν το νησί για να περάσουν το μήνα του μέλιτος ή ακόμα και να παντρευτούν.

Ιστορικές Πληροφορίες

Ιστορικες Πληροφοριες Σαντορινης

  • 25.000 χρόνια πριν, η Σαντορίνη είχε σχήμα στρογγυλό και διέθετε σχεδόν τη διπλάσια έκταση από το σημερινό νησί. Έπειτα από μία μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη βυθίστηκε σχεδόν η μισή σχηματίζοντας την καλδέρα. Ο πρώτος οικισμός ιδρύθηκε στο Ακρωτήρι περίπου το 4500 π.Χ. και το νησί γνώρισε ιδιαίτερα μεγάλη ανάπτυξη μέχρι και το 1700 π.Χ. όπου φιλοξενούσε πάνω από 30.000 κατοίκους. Το 1613 π.Χ. το ηφαίστειο με την μεγαλύτερη έκρηξή του, κατέστρεψε το νησί ολοκληρωτικά. Ο πολιτισμός του νησιού καταστράφηκε αλλά γνώρισε άνθηση ξανά με την εγκατάσταση των Φοινίκων τον 13ο αιώνα π.Χ. Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, η νήσος Στρογγύλη ονομάστηκε Καλλίστη λόγω του άμετρου κάλλους της! Στα τέλη του 12ου αιώνα π.Χ. στο νησί αποικίζουν Λακεδαιμόνιοι, με επικεφαλής τον Θήρα, από τον οποίο προήλθε και το όνομα του νησιού.
  • Κατά την αρχαϊκή εποχή (750 – 479 π.Χ.) και τους ελληνιστικούς χρόνους (323 – 30 π.Χ.) η Θήρα ήκμασε. Παρακμή επήλθε στο νησί την περίοδο των Βυζαντινών χρόνων εξαιτίας των αραβικών επιδρομών και των επιθέσεων των πειρατών. Για να προφυλαχθούν από τους πειρατές, οι κάτοικοι κατέφευγαν στα Καστέλια, που ήταν οχυρωμένοι οικισμοί.
  • Αργότερα, κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας η Σαντορίνη έγινε έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής, περίοδος που υπήρχαν μεγάλες εντάσεις ανάμεσα στους Καθολικούς και τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Το όνομα «Σαντορίνη» προήλθε από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, που βρισκόταν στη σημερινή περιοχή της Περίσας, την οποία αποκαλούσαν Σάντα Ιρένε (Santa lrene). Το 1579 μ.Χ, το νησί πέρασε στην κυριαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ωστόσο παραχωρήθηκαν προνόμια στους κατοίκους των νησιών των Κυκλάδων, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί το εμπόριο και η ναυτιλία και να υπάρξει οικονομική άνθηση στο νησί.

Μουσεία & Αρχαιολογικοί Χώροι

Αρχαιολογικη περιοχη Ακρωτηριου Σαντορινης

Η Αρχαιολογική περιοχή του Ακρωτηρίου είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της Μεσογείου και βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περπατήσει ανάμεσα στα κτίρια της προϊστορικής Σαντορίνης, που λόγω της ηφαιστειακής τέφρας τα ευρήματα έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Τις γνώσεις του θα συμπληρώσουν τα εκθέματα στο Μουσείο της προϊστορικής Θήρας, με σημαντικότερα τις μοναδικές τοιχογραφίες και το χρυσό αγαλματίδιο αιγάγρου.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η Αρχαιολογική περιοχή της Αρχαίας Θήρας με ευρήματα από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Στο κέντρο της Θήρας, μπορεί να επισκεφθεί κανείς το αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης που παρουσιάζει εκθέματα από την Αρχαία ως τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Το Λαογραφικό Μουσείο της Σαντορίνης «ταξιδεύει» τον επισκέπτη στον 19ο αιώνα και στον τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού. Επίσης, στην Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία υπάρχουν μοναδικά εκθέματα του Λαογραφικού και του Εκκλησιαστικού Μουσείου. Παράλληλα, το παραδοσιακό χωριό με όνομα «Η Σαντορίνη που έφυγε» αλλά και το πνευματικό κέντρο «Μέγαρο Γκύζη» συμβάλλουν στην γνωριμία του παρελθόντος του νησιού και της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Τέλος, ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφθεί το Μουσείο Μουσικών Οργάνων, το Μουσείο Οίνου αλλά και το Αρχοντικό Αργυρού που έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αξιοθέατα & Διαδρομές στην Σαντορίνη

Αξιοθέατα & Διαδρομές στην Σαντορίνη

Η γραφική πόλη των Φηρών είναι χτισμένη πάνω στους απότομους βράχους της καλντέρας. Για να ανεβεί κανείς στην πόλη υπάρχουν τρεις επιλογές: Να χρησιμοποιήσει το τελεφερίκ, να ανέβει παραδοσιακά με ένα γαϊδουράκι ή και πεζός. Περπατώντας ανάμεσα στα πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης συναντάμε τα κατάλευκα σπίτια με θόλους, με καμάρες και τις ταράτσες των σπιτιών που γίνονται μπαλκόνια για τα γειτονικά σπίτια. Ένας περίπατος στην πρωτεύουσα του νησιού θα σας κάνει να νιώσετε την αύρα του Αιγαίου αλλά και των Ενετών, που έχουν αφήσει το σημάδι τους στην πόλη.

Το θαυμασμό σας θα κεντρίσουν και οι υπόλοιπες πόλεις και χωριά του νησιού. Αξίζει να κανονίσετε μια εκδρομή στο Ηφαίστειο της Σαντορίνης για να αναρριχηθείτε στο λόφο, να κάνετε μπάνιο στα ιαματικά λουτρά και στη συνέχεια να σταματήσετε για μια βουτιά στη Θηρασία. Το μοναδικό τοπίο στα μικρά νησάκια Παλαιά και Νέα Καμένη θα σας εντυπωσιάσουν.

Ερωτευμένοι ή όχι, μην παραλείψετε να δείτε το μαγικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, την ώρα που ο ήλιος βυθίζεται στο Αιγαίο χαρίζοντας στον ορίζοντα μια χρυσοκόκκινη απόχρωση.

Διαμονή στη Σαντορίνη

Διαμονή στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη διαθέτει πολλές επιλογές ως προς τη διαμονή σας. Μπορείτε να μείνετε σε πολυτελές ξενοδοχείο ή σε κάποιο παραδοσιακό κατάλυμα με θέα το ηφαίστειο, την αρχαία πόλη της Θήρας ή τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Μια ξεχωριστή εμπειρία θα αποτελέσει η διαμονή σε παραδοσιακά υπόσκαφα κτήρια που έχουν μετατραπεί σήμερα σε ξενοδοχεία. Υπάρχουν επίσης όμορφα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο.

Όσοι προτιμούν την επαφή με τη φύση, μπορούν να βρουν οργανωμένα κάμπινγκ κοντά σε πολλές παραλίες του νησιού.

Γεύσεις του Τόπου

Γεύσεις της Σαντορίνης

Το ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης και οι άνυδρες καλλιέργειες είναι υπεύθυνα για τη μοναδικότητα των γεύσεων των καλλιεργήσιμων προϊόντων του νησιού. Φυσικά, τα φαγητά της Σαντορίνης είναι φτιαγμένα από αγνά τοπικά υλικά.

Υπάρχουν εστιατόρια και ταβέρνες που ικανοποιούν τις απαιτήσεις ακόμα και των πιο δύσκολων πελατών. Αξίζει να δοκιμάσετε το σαντορινιό ντοματάκι και τους ντοματοκεφτέδες. Η φάβα, η άσπρη μελιτζάνα, το κατσούνι (είδος αγγουριού) και το σαντορινιό καρπούζι είναι προϊόντα που ξεχωρίζουν για τη γεύση τους.

Το σαντορινιό κρασί έχει μοναδικό άρωμα. Το πιο φημισμένο κρασί είναι το βινσάντο, το οποίο είναι γλυκό κρασί με μπρούντζινο χρώμα και μοναδική γεύση.

Νυχτερινή Ζωή / Διασκέδαση

Νυχτερινη Ζωη και Διασκεδαση στη Σαντορινη

Η Σαντορίνη έχει έντονη νυχτερινή ζωή, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης χτυπά στα Φηρά, την πρωτεύουσα της Σαντορίνης. Γύρω από την κεντρική πλατεία και στα σοκάκια πάνω από την καλντέρα υπάρχουν καφέ, μπαρ και κλαμπ με διαφορετικές μουσικές επιλογές: ζωντανή μουσική, ροκ αλλά και κλασική!

Έντονη νυχτερινή ζωή θα συναντήσετε ακόμη στην Οία, στο Καμάρι και την Περισσά, με τα αμέτρητα beach bar που κάνουν πάρτι δίπλα στο κύμα. Οι περισσότεροι επισκέπτες ξεκινούν τη βραδιά τους με ένα ποτό με θέα το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Αν ταξιδέψετε στη Σαντορίνη από τα μέσα Αυγούστου μέχρι το Σεπτέμβρη, μπορείτε να παρακολουθήσετε το διεθνές Φεστιβάλ Σαντορίνης, που διοργανώνεται στα Φηρά και περιλαμβάνει μουσικές συναυλίες και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Αγορές / Shopping

Αγορες Shopping Santorini Καταστηματα

Στη Σαντορίνη θα βρείτε πολλά καταστήματα για να αγοράσετε δώρα για τους φίλους σας, σουβενίρ, αλλά και παραδοσιακά προϊόντα.

Θα βρείτε χειροποίητα κεραμικά και μοναδικά κοσμήματα με πέτρες από τη Σαντορίνη. Στο νησί ζουν αρκετοί καλλιτέχνες που πωλούν αντικείμενα ζωγραφισμένα στο χέρι και εικόνες. Μπορείτε ακόμη να αγοράσετε διακοσμητικά αντικείμενα από φυσητό γυαλί, είδη λαϊκής τέχνης αλλά και ελαφρόπετρα.

Φεύγοντας από τη Σαντορίνη, πρέπει να έχετε στις βαλίτσες σας ντόπια φάβα, τοπικά τυριά, κάππαρη και το φημισμένο κρασί της Σαντορίνης.

Παραλίες

Κοκκινη Παραλια Σαντορινης

Οι παραλίες της Σαντορίνης ξεχωρίζουν για το μοναδικό περιβάλλον τους, αφού θυμίζουν σεληνιακό τοπίο.

Η Κόκκινη Παραλία είναι μια μοναδική παραλία με κόκκινη άμμο και κατακόρυφα ηφαιστειακά βράχια. Μπορείτε να φτάσετε στην παραλία με καΐκι ή με το αμάξι ως ένα σημείο και να συνεχίσετε με τα πόδια (περίπου 10 λεπτά περπάτημα).

Δίπλα στην Κόκκινη Παραλία, βρίσκεται η μικρή Άσπρη Παραλία. Πρόκειται για μια μικρή ήσυχη παραλία με άσπρα βότσαλα και καταγάλανα νερά.

Στην παραλία Περίβολος, συνέχεια της παραλίας Περισσά, μπορείτε να βρείτε beach bar, ταβέρνες και εστιατόρια. Το τοπίο είναι σπάνιο με τη μαύρη άμμο να κλέβει τις εντυπώσεις και τα πεντακάθαρα νερά να εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.

Αν υπήρχαν παραλίες στη Σελήνη, σίγουρα θα έμοιαζαν με την πανέμορφη παραλία της Βλυχάδας. Περιτριγυρισμένη από λευκά βράχια, beach bar χτισμένα στις σπηλιές και στα βράχια, η παραλία της Βλυχάδας θα σας μείνει αξέχαστη.

Από τα πιο γραφικά σημεία της Σαντορίνης, το Αμμούδι είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη. Για να βρεθείτε στο λιμάνι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας αλλά θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 200 μέτρα. Μπορείτε επίσης να κατεβείτε περίπου 200 σκαλιά ή να μετακινηθείτε με μουλάρι. Τα καταγάλανα νερά της περιοχής θα σας ανταμείψουν.

Βραβευμένη με 2 γαλάζιες σημαίες, η κοσμοπολίτικη παραλία Καμάρι θα σας εντυπωσιάσει. Έχει σκουρόχρωμη άμμο και καταγάλανα νερά, ενώ διαθέτει εξοπλισμό για καταδύσεις και θαλάσσια σπορ.

Ταξίδι από & προς τη Σαντορίνη

 

Στη Σαντορίνη μπορείτε να φτάσετε ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς.
Η Σαντορίνη έχει δύο λιμάνια. Το κύριο λιμάνι είναι ο Αθηνιός, που εξυπηρετεί τους περισσότερους τουρίστες. Συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας. Το ταξίδι διαρκεί 8,5 ώρες με συμβατικό πλοίο (6 ώρες με ταχύπλοο). Δρομολόγια πραγματοποιούνται και από το λιμάνι του Ηρακλείου. Το ταξίδι διαρκεί 5 ώρες με το συμβατικό πλοίο (2 ώρες με ταχύπλοο).
Το δεύτερο λιμάνι, το λιμάνι της Θήρας πραγματοποιεί κρουαζιέρες και δρομολόγια προς το ηφαίστειο και τη Θηρασία.
Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης συνδέεται με τα νησιά του Αιγαίου, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Κρήτη. Το καλοκαίρι τα δρομολόγια γίνονται πιο συχνά.
Μέσα στην Σαντορίνη μπορείτε να μετακινηθείτε με ταξί ή με ενοικιαζόμενο όχημα. Επίσης, τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων είναι αρκετά εξυπηρετικά.

Χάρτης Σαντορίνης: Google map

Δείτε περισσότερους χάρτες για τη Σαντορίνη ➤

Φωτογραφίες

Αφήστε μια απάντηση