Ηράκλειο

Ηρακλειο

Το Ηράκλειο είναι μια πόλη που αξίζει να επισκεφθείτε και σίγουρα θα λατρέψετε τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρας της. Πρόκειται για την πρωτεύουσα και τη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης. Η γεωγραφική θέση της πόλης είναι σημαντική, καθώς ενώνει τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία και Αφρική).


Γενικές Πληροφορίες

Η πόλη του Ηρακλείου, αριθμεί περίπου 150.000 κατοίκους, ενώ ολόκληρος ο νομός Ηρακλείου περισσότερους από 300.000.

Προϊόντα για τα οποία φημίζεται το Ηράκλειο είναι οι ελιές, το ελαιόλαδο, το σταφύλι, το κρασί καθώς και τα πορτοκάλια. Το λιμάνι της πόλης είναι το μεγαλύτερο στο νησί, ενώ το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες ταξιδιώτες. Στην πόλη, λειτουργούν Σχολές Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας, αλλά και το ΙΤΕ, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας.

Στο Ηράκλειο έζησαν και έδρασαν σημαντικές προσωπικότητες που έκαναν περήφανη την πόλη αλλά και τη χώρα. Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ο Βιτσέντζος Κορνάρος, ο Νίκος Καζαντζάκης, η Έλλη Αλεξίου, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μανώλης Ρασούλης και πολλοί άλλοι. Τέλος, αποτέλεσε μία από τις πόλεις που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2004.

Ιστορικές Πληροφορίες

Ιστορικες πληροφοριες για το Ηρακλειο

  • Ο Μινωικός πολιτισμός (2000 π.Χ.) ξεκίνησε από την Κρήτη και εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση του πληθυσμού βρισκόταν στην κοιτίδα του πολιτισμού, το Ηράκλειο.
  • Το 824 μ.Χ., ο Χάνδακας, όπως ονομαζόταν τότε το Ηράκλειο, καταλήφθηκε από τους Σαρακηνούς, που έκτισαν την πόλη και τη χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο. Έναν αιώνα αργότερα, οι Βυζαντινοί την κατέκτησαν καταστρέφοντάς την. Έτσι, έχτισαν από την αρχή την πόλη, φρόντισαν να εγκατασταθούν οικογένειες ευγενών και προσπάθησαν να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς με τους κατοίκους. Το 1204, η πόλη αγοράστηκε από τους Ενετούς. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, οι κάτοικοι επαναστάτησαν πολλές φορές μέχρι που κατάφεραν τελικά να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους.
  • Το 1669, οι Οθωμανοί κατέκτησαν τον Χάνδακα έπειτα από 22 ολόκληρα χρόνια πολιορκίας. Τα γεγονότα που ακολούθησαν αποτελούν μελανό σημείο για την Ιστορία της πόλης. Ύστερα από πολλούς αγώνες η πόλη απελευθερώθηκε το 1898, ονομάστηκε Ηράκλειο και προσαρτήθηκε στην Κρητική Πολιτεία όπου το 1913 ενώθηκε με την Ελλάδα.

Μουσεία & Αρχαιολογικοί Χώροι

Το Μινωικο Ανακτορο της Κνωσου

Η επίσκεψη στην πόλη του Ηρακλείου δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει μια περιήγηση στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βρίσκονται εκθέματα που μεταφέρουν τον επισκέπτη από τη Νεολιθική Εποχή έως τους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Οι θησαυροί από τη Μινωική Εποχή και το ανάκτορο της Κνωσού δεν μπορούν παρά να ενθουσιάσουν τους επισκέπτες.

Το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου διαθέτει συλλογές από την ιστορία της Κρήτης από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται έργα του Ελ Γκρέκο, προσωπικά αντικείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, εκθέματα της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης, αφιερώματα στην Οθωμανική περίοδο και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, νομίσματα, κεραμικά, γλυπτά και πολλά άλλα αριστουργήματα.

Ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Μάχης Κρήτης και Εθνικής Αντίστασης, τον εκθεσιακό χώρο του ναού της Αγ. Αικατερίνης, το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου αλλά και το Μουσείο «Νίκος Καζαντζάκης».

Η Κνωσός όπου βρίσκεται το σημαντικότερο μινωικό ανάκτορο, η πόλη της Φαιστού, η Γόρτυνα, τα Μάλια και το Ενετικό Φρούριο Κούλες είναι χώροι που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν όσοι έρθουν στο Ηράκλειο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα μοναστήρια και οι εκκλησίες της Βυζαντινής Εποχής, αλλά και το σπίτι του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, στο Φόδελε.

Αξιοθέατα & Διαδρομές στην Πόλη του Ηρακλείου

Αξιοθεατα & Διαδρομες στην Πολη του Ηρακλειου

Εκτός από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, στο Ηράκλειο υπάρχουν μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Η πλατεία Ελευθερίας είναι η μεγαλύτερη πλατεία του Ηρακλείου και σφύζει από ζωή αφού γύρω της βρίσκονται καφετέριες, δημόσιες υπηρεσίες και το Ιστορικό Μουσείο.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το ενετικό φρούριο Κούλες στο λιμάνι, αλλά και τα ενετικά τείχη που περιβάλλουν την πόλη και την προστάτευαν από τους εχθρούς τα παλιά χρόνια.

Στο κέντρο του Ηρακλείου, στην πλατεία Λιονταριών θα σας εντυπωσιάσει η κρήνη Μοροζίνη. Το περίτεχνο αυτό σιντριβάνι με τα 4 λιοντάρια, από των οποίων το στόμα αναβλύζει νερό είναι ένα από τα ομορφότερα ενετικά μνημεία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κτήριο της Λότζια, όπου σήμερα στεγάζεται το δημαρχείο του Ηρακλείου. Η Λότζια, διακοσμημένη με γλυπτά και ανάγλυφες παραστάσεις, ήταν χώρος συγκέντρωσης των ευγενών και των αρχόντων.

Εκατό μέτρα νοτιοδυτικά της πλατείας, δεσπόζει το Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, στον εκθεσιακό χώρο του οποίου εκτίθενται πίνακες της Κρητικής Αγιογραφίας. Προχωρώντας θα συναντήσετε τον επιβλητικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, προστάτη Αγίου του Ηρακλείου.

Μοναδική εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη στο ενυδρείο, Cretaquarium. Στο ενυδρείο αυτό, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα είδη που ζουν στο θαλάσσιο περιβάλλον με ενδιαφέροντα και ψυχαγωγικό τρόπο.

Διαμονή στην Πόλη του Ηρακλείου

Ηρακλειο Διαμονη

Για τη διαμονή σας, μπορείτε να βρείτε καταλύματα ανάλογα με τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά σας. Υπάρχουν ξενοδοχεία ενός έως πέντε αστέρων με πολύ καλές κριτικές.

Μπορείτε να μείνετε στο Ηράκλειο αν θέλετε να είστε στην καρδιά της πόλης και να έχετε περισσότερες επιλογές. Για πιο ήσυχες διακοπές, θα βρείτε εξαιρετικά καταλύματα στα γραφικά χωριά του Ηρακλείου, ορεινά ή παραθαλάσσια. Τα ξενοδοχεία στα χωριά είναι παραδοσιακά και λιγότερο πολυτελή, αξίζει όμως να τα προτιμήσετε ειδικά για οικογενειακές διακοπές.

Όσοι επιλέγετε Camping για τη διαμονή σας θα βρείτε αρκετές επιλογές σε μοναδικές παραλίες. Εσείς απλά επιλέξτε ανάμεσα στην ελευθερία του ελεύθερου Camping ή τις ανέσεις που προσφέρουν τα οργανωμένα Camping.

Γεύσεις του Τόπου

Γευσεις του Ηρακλειου

Το Ηράκλειο είναι ο κατάλληλος προορισμός για να γνωρίσετε την κρητική κουζίνα. Μπορείτε να βρείτε εστιατόρια με πολύ καλό φαγητό και σε προσιτές τιμές. Υπάρχουν φυσικά και gourmet επιλογές.

Η πόλη του Ηρακλείου, αλλά και γενικά η Κρήτη, φημίζεται για τα ρακάδικα, τα μικρά μαγαζιά δηλαδή όπου προσφέρουν ρακί (ή ρακή, ή τσικουδιά) και διάφορα παραδοσιακά εδέσματα και προϊόντα όπως ελιές, ντομάτα, αγγούρι, ντάκο, τυρί κα. Θα τα βρείτε σε πεζόδρομους, στις πλατείες ή σε μικρά στενάκια.

Στα χωριά του Ηρακλείου μπορείτε να βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες και να γευτείτε τις αυθεντικές γεύσεις του νησιού. Δεν πρέπει να αποχωρήσετε από το νησί, χωρίς να έχετε δοκιμάσει ντάκο, χοχλιούς μπουμπουριστούς, στάκα, καλιτσούνια (ανεβατά ή λυχναράκια) αλλά και τα τυριά που φτιάχνονται στην Κρήτη: Τυροζούλι, Ξύγαλα και το τυρί Μαλάκα. Φυσικά, το ρακί πρέπει να συνοδεύει όλα τα φαγητά!

Στις περισσότερες (αν όχι σε όλες τις) ταβέρνες, μετά το φαγητό ακολουθεί κέρασμα. Ένα καραφάκι ρακί μαζί με γλυκό ή φρούτο είναι ένδειξη της φιλοξενίας της πόλης.

Νυχτερινή Ζωή / Διασκέδαση

Νυχτερινη Ζωη, Διασκεδαση Ηρακλειου

Το Ηράκλειο είναι μια από τις πόλεις με έντονη νυχτερινή ζωή τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Υπάρχουν μαγαζιά που ικανοποιούν όλες τις επιθυμίες. Θα βρείτε μαγαζιά με ελληνική μουσική, μπουζούκια, παραδοσιακή κρητική μουσική, ροκ μπαράκια, μαγαζιά με ζωντανή μουσική, clubs, μαγαζιά για χορό ή για ένα χαλαρό ποτό.

Τα ρακάδικα είναι η κατάλληλη επιλογή για να ξεκινήσετε μια βραδινή έξοδο, ενώ για μετά τη διασκέδαση υπάρχουν μαγαζιά με «πρωινό» φαγητό.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των πανηγυριών για τα χωριά γύρω από το Ηράκλειο. Είναι μια ευκαιρία για να γνωρίσουν οι επισκέπτες την κρητική κουλτούρα, αφού σερβίρονται παραδοσιακά κρητικά φαγητά και χορεύονται οι κρητικοί χοροί.

Αγορές / Shopping

Αγορες στην πολη του Ηρακλειου

Κάθε ταξίδι περιλαμβάνει και μια βόλτα για αγορές. Αμέτρητα μαγαζιά μπορείτε να βρείτε στο κέντρο του Ηρακλείου για κάθε είδους αγορές.

Η παλιά αγορά (οδ.1866) είναι ο δρόμος από τον οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε τις αγορές σας. Θα βρείτε διάφορα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα όπως το απάκι, τη γραβιέρα Κρήτης και φυσικά τσικουδιά, ρακόμελο και κρητικό κρασί. Το μέλι, τα κρητικά γλυκά, τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι επίσης προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

Τα σαρίκια, τα παραδοσιακά μαχαίρια, τα διάφορα υφαντά είναι σήμα κατατεθέν της Κρήτης. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ως σουβενίρ διάφορα μαγνητάκια, αλλά και αντικείμενα που δείχνουν την ιστορία του νησιού, όπως χρυσά κέρατα, εικόνες από το μινωικό ανάκτορο, τον δίσκο της Φαιστού κλπ.

Παραλίες

Ηρακλειο Παραλιες

Το Ηράκλειο έχει μαγευτικές παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι οργανωμένες.

Η Αμμουδάρα είναι μια μεγάλη παραλία με άμμο, πολύ κοντά στην πόλη του Ηρακλείου. Είναι οργανωμένη και υπάρχουν πολλές καφετέριες και ταβέρνες. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δοκιμάσουν διάφορα θαλάσσια σπορ. Ωστόσο, για όσους δεν θέλουν πολύ κόσμο, μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους σε τμήματα της παραλίας που δεν είναι οργανωμένα.

Η παραλία της Λυγαριάς θα μαγέψει τους επισκέπτες με τα γαλαζοπράσινα νερά και τη χοντρή άμμο. Επειδή βρίσκεται σε κλειστό κόλπο προστατεύεται από τους ανέμους, σε αντίθεση με την παραλία της Αμμουδάρας όπου οι άνεμοι είναι συχνοί.

Στην Αγία Πελαγία υπάρχουν μικροί κολπίσκοι με όμορφες παραλίες. Στην κύρια παραλία τα νερά είναι ζεστά και πρασινωπά. Η πιο όμορφη παραλία είναι οι Φυλακές που προστατεύονται από γκρεμούς. Κολυμπώντας από την Αγία Πελαγία, μπορούν οι λουόμενοι να φτάσουν στη Βλυχάδα, μια μικρή τεχνητή παραλία.

Η ψιλή ξανθιά άμμος της παραλίας του Καρτερού κερδίζει τις εντυπώσεις. Πρόκειται για μια παραλία που βρίσκεται 7χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου. Χαρακτηριστικό της η όμορφη άμμος και τα ρηχά νερά. Λιγότερος κόσμος συγκεντρώνεται στην περιοχή Φλωρίδα, όπου δεν υπάρχουν ομπρέλες ή άλλες υποδομές.

Ταξίδι από & προς το Ηράκλειο

Ταξιδι απο και προς το Ηρακλειο

Στο Ηράκλειο μπορείτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο ή με πλοίο.

Το λιμάνι του Ηρακλείου συνδέεται με δρομολόγια με το λιμάνι του Πειραιά, με τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Το καλοκαίρι που η τουριστική κίνηση αυξάνεται, πάντα προστίθενται επιπλέον δρομολόγια.

Το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» πραγματοποιεί δρομολόγια προς διάφορες πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, επίσης στην Κύπρο αλλά και προς μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Το καλοκαίρι οι πτήσεις αυξάνονται, όπως και οι προορισμοί.

Το δίκτυο αστικής και υπεραστικής συγκοινωνίας του Ηρακλείου είναι αρκετά οργανωμένο. Πραγματοποιούνται πολλά δρομολόγια και το καλοκαίρι τα δρομολόγια προς τις παραλίες γίνονται πιο συχνά. Οι επισκέπτες ωστόσο μπορούν να νοικιάσουν αυτοκίνητα, μηχανές αλλά και ποδήλατα. Μάλιστα ο δήμος Ηρακλείου διαθέτει σε όσους ενδιαφέρονται δωρεάν ποδήλατα για δύο ώρες.

Φωτογραφίες

Βίντεο


Αφήστε μια απάντηση